Treba redovito zračiti prostore

lunos-Radon_400_266Radon je prirodni radioaktivni plina nastao raspadom prirodnog urana. Uran je posvuda u zemlji, tako da može vrlo lako doći u vaš dom, ured ili bilo koje drugo mjesto. Radon se brzo razrijedi na otvorenom prostoru, a u zatvorenom prostoru s lošom ventilacijom može doći do vrlo visoke koncentracije. Koncentracija radona je viša u podrumima i prizemljima, a opada na višim katovima.

Prije samo 30 godina počeli smo prepoznavati štetne učinke tog plina – sa svojim kratkotrajnim raspadanjem, Radon je drugi najveći uzročnik raka pluća nakon pušenja. Svjetska zdrastvena organizacija radonu pripisuje od 3 do 14 posto razboljevanja od raka pluća.

Koncentracija radona na našim prostorima nije jednakomjerno raspodjeljena, na nekim područjima je viša, a na nekim niža. Razlog je geološki sastav tla. Porozne stijene omogučavaju izbijanje plina iz zemaljske kore na površinu. Viša koncentracija radona ponekad je povezana s ljudskim intervencijama. Takva su područja na primjer Parmova u Ljubljani, Zelena jama i neke od točaka duž željezničke pruge. Da je Parmova problem ustanovilo se 1995. Godine, kada se mjerio prostor na Parmovoj 35, gdje je danas Željeznički muzej. Izmjereno je gotovo 5000 Bq na prostorni metar zraka. Za usporedbu: najveća dopuštena koncentracija radona u zraku u radnom okruženju je 1000 Bq/m3, životnom okruženju je 400 Bq/m3. Koncentracija radona drastično pada, kad se prostori ventiliraju.

Kada je izmjerena povišena koncentracija, savjetuju se mjere koje mogu uvelike smanjiti prisutnost radona. Najjednostavnija metoda je redovit ventiliranje prostora. To znači da prozračite sobe ujutro, popodne i navečer na nekoliko minuta. Ako to nije dovoljno potrebno je instalirati kvalitetni ventilacijski sustav. Želja stručnjaka je također da investitori prije gradnje izvrše potrebna mjerenja da bi se provjerilo je li koncentracija radona previsoka. Uu tom slučaju najbolje se posavjetovati sa stručnjacima o tome kako spriječiti dolaz radona u objekt – a ne kasnije kada objekt već stoji, upozorava Omahen. Treba spomenuti da svijest o tome u našoj zemlji nije osobito visoka.

IZVOR: Dnevnik, četvrtak 29. 08. 2013, članak: Treba redovito zračiti prostore, Mojca Lorenčič, foto: Tomaž Skale.