Ventilacija

Dobra ventilacija je bitna za održavanje kvalitete zraka i odklanjanje viška vlage u vašem domu. Prozračivati kuću stvaranjem propuha nije isto što i dobra ventilacija. Kuće postaju sve više hermetički zatvorene, a time i lakše za zagrijavanje . Međutim, ova poboljšana nepropusnost znači da je još važnije osigurati kvalitetnu ventilaciju kako bi spriječili da zrak u vašem domu ne postane ustajao i vlažan.

Ventilacija će ukloniti vlagu iz svakodnevnog života najučinkovitije kada je vaš dom ispravno zagrijavan jer topli zrak može apsorbirati više vlage od hladnog zraka. Provjetravanje vaše spavaće sobe tijekom noći, također je važno zbog održavanja kvalitete zraka i smanjenje pretjerane vlage te rizika od plijesni. Osigurajte dobar sistem ventilacije za odvod vlažnog zraka u prostorijama u kući koje su najveći proizvođaći vlage (kuhinje, kupaone, praonice…) Odvodni ventilatori moraju biti isplanirani i postavljeni pravilno u odnosu na veličinu i vrstu prostorije-pitajte vašeg dobavljača za savjet o tome. Nakon tuširanja, ostavite ventilator da nekoliko minuta radi na najvećoj brzini. Čistite i održavajte filtere na ventilatorima redovito.

Kućni ventilacijski sistemi kontinuirano dovode svježi filtrirani zrak u vaš dom i mogu osigurati adekvatnu izmjenu zraka bez obzira na vremenske uvjete i bez potrebe za otvaranjem prozora i vrata. Ventilacija je potrebna za održavanje kvalitete zraka i otklanjanja suvišne vlage proizvedene našim svakodnevnim aktivnostima (kuhanje, pranje, disanje i sl.). Ispušni plinovi iz peći, kamina, štednjaka mogu se akumulirati u slabo ventiliranim kućanstvima. Prekomjerna količina vlage prijeti našem zdravlju i vodi ka stvaranju gljivica plijesni, prijeti oštećenjima strukturi zgrade. Ventilacijom kuće kombiniranjem ulaznih jedinica kroz koje ulazi svježi zrak i odvodnih ventilatora osiguravamo da vlaga, štetne tvari i plinovi odu iz našeg doma.

Lunos vam nudi decentraliziranu ventilaciju stambenog prostora s kontrolom vlage. Odvodne jedinice stavljamo u prostore gdje je koncentracija vlage največa tj. gdje je zrak najviše iskorišten. Od tamo se iskorišteni zrak odvodi u ventilacijske odvode. Tako stvaramo podtlak koji omogućava da kroz ulazne jedinice dolazi čisti svježi zrak. Racionalni dizajn mehaničke ventilacije s iznimno niskim operativnim troškovima, zanemarivim troškovima održavanja i uštedom energije.

Ventilacijski sustav s rekuperacijom Lunos e2 – ventilatori djeluju u paru što omogučava naizmjenični odvod istrošenog i dovod ssvježeg zraka u prostor. Toplina odvedenog, istrošenog zraka akumulira se u spremniku topline i zatim zagrijava svježi, dovedeni zrak. Djeluje na principu regenerativnog povrata topline, toplinska učinkovitost iznosi između 85% i 90%. S izračunatom potrošnjom 0,09 W/m3/h energetska učinkovitost Lunos e2 ventilacijskog sistema je nenadmašna i stoga aktivno doprinosi zaštiti okoliša, kao i uštedom koja se osjeti u novčaniku.